Jan Baelemans
vrijdag 30 maart 2018
PHP

Als vanouds. Heerlijk. Vroeger in een vorig leven was ik ICT-er bij één van de beste bedrijven. Althans dat vond ik. Maar een talent dat ik had was pragmatisme. Je had een probleem en na enkele seconden schudt je enkele oplossingen uit je mouw. Nu, na mijn gezondheidsproblemen heb ik het nog steeds, alleen de seconden zijn veranderd in minuten, dagen, soms zelfs weken. Maar de oplossing komt er!

Dus problemen met debugging PHP in Visual Studio Code? Door AJAX raakt XDEBUG in de war. Maar je wilt soms een onbenullig stukje code debuggen! Niet de hele applicatie. Want tegenwoordig wordt er object-oriented geprogrammeerd. Dan moet je er vanuit gaan dat het "overige" goed zijn werk doet. Dat hoef je niet meer te testen, tenzij je daar goede redenen voor hebt. En het goede gehalte nerd.

Dus het stukje PHP apart gezet in een php-bestandje. Via je webbrowser oproepen en voilà. Debuggen en kijken of het werkt.

Mooi die computers. Als ze tenminste doen wat JIJ wilt.

Jan Baelemans
vrijdag 16 maart 2018
Stephen

Hij staat ver bovenaan in mijn top 10 van helden. En in het lijstje met mensen met extra tijd op aarde op #2. Op #1 ikzelf uiteraard. Enige ijdelheid hoef ik mezelf niet te ontzeggen. Stephen. Briljant persoon en wetenschapper. 50 jaar geleden nog 2 jaar te gaan door zijn spierziekte. Eat your heart out, universe. Deze vacature wil ik wel graag invullen. Werkt het lichaam niet meer zoals het moet, de hersenen maken het meer dan goed. En het rijmt ook nog. Dus, reclame-wereld, maak je borst maar nat. 80% van de Nederlanders kan enkele honderden euro's per jaar besparen op de energierekening. Dus 200 euro gedeeld door 80/100 x 16.000.000 is 0,00002 euro per Nederlander, afgerond. Dat zet zoden aan de dijk. 2 stuks voor alle dijken in heel Nederland om (precies ?) te zijn. Sorry Stephen, dit was wiskunde, geen natuurkunde. Was de reclame-wereld maar vol met mensen zoals jij....

Jan Baelemans
vrijdag 12 januari 2018
geluid

Digimaster. Even mijn stereo aansluiten op een mac zodat ik vinyl kan digitaliseren. In het verleden zo vaak gedaan. Juiste uitgang van mijn Marantz amplifier op de line-in van mijn Mac en klaar! Huh geen geluid? Andere kabel. Huh geen geluid? Andere aansluiting op de versterker? Huh geen geluid? Misschien is de line-in van de Mac kapot? Kan haast niet maar ok. Ander Mac. Geen geluid? Andere kabel! Huh geen geluid? Andere aansluiting van de versterker! Huh geen geluid? Dan maar naar mijn MacBook. Huh geen geluid? Andere kabel. Huh geen geluid? Andere aansluiting op de versterker, Huh geen geluid? Andere geluidsbron? Hee geluid! Stond het ingangsnivo zo laag dat de pc nauwelijks een signaal kreeg en de invoermeter nauwelijks uitsloeg. En telkens moeten bukken als een 100-jarige. Dat gaat nog wel, maar dat omhoog komen! Na 3 uur werkt het zoals ik wil.

Nu chagarijnig maar in ieder geval mezelf niet verveeld vandaag 😂

Jan Baelemans
donderdag 21 september 2017
appeltje

Soms is het gewoon TE simpel.

Heb je dat ook wel eens? Dat het zo eenvoudig is dat je het niet snapt? Dat is soms een nadeel van Apple producten (misschien ook andere maar dat interesseert me niet zo veel) ondanks dat ik een Apple-adept ben. Ik heb een Headset van KEF (jawel de oude maar nog steeds beste fabrikant van audio speakers, sorry Beats en andere zooi). Speciaal voor je iPhone met een 3,5 mm jack (verdwenen op de iPhone 8 en X, ook 7?). Nu wil ik deze set op mijn MacBook Pro of Mac Mini aansluiten. Maar die hebben een koptelefoon-uit en microfoon-in aansluiting. Splitter a 10 euro gekocht. Maar deze werkt niet! Koptelefoon prima, microfoon vergeet het maar. Op de iPhone geen probleem. Na dagen zoeken naar een goede adapter heb ik de headset gewoon in de koptelefoon-uit van mijn Mac Mini geplugged. En het werkt! Koptelefoon en microfoon! Nu nog Siri laten wennen aan mijn dronkenmanspraat (vanwege mijn hersenstaminfarct, niet vanwege alcohol hoor) en ik kan praten tegen mijn computer. Eerste tekenenen van dementie? Siri, sla dit stukje op. Sorry Jan (Belgische sensuele stem) maar er is geen app die op sla lijkt, misschien in de epstore. Ohhhhhh.

Jan Baelemans
zondag 27 augustus 2017
rijksingang

Ik moet nog steeds met verwondering achterom zien. Dat ik ooit mijn geld verdiende met ICT? Tegenwoordig heb ik (vaker?) herhaaldelijk ruzie met dingen met een stekker.

Vandaag, 27 augustus 2017, zie ik al dagen uit naar mijn projectje. Met mijn drone Spark opnamen maken van het plakstiek op de Graaf Engelbrecht. De duurste asbak ter wereld? In ieder geval de grootste of meest gebruikte. Leerlingen van de Rijks uit de Nassaustraat kennen hem wel. Sigaretje, schoolbel en dan voor je naar binnen ging je peuk uitdrukken. Weinig respect, maar (excuus?) weinig kennis van het plastiek.

Nu jaren later is het gerestaureerd, behouden en te bewonderen voor iedereen op het plein van de Graaf Engelbrecht in de Haagse Beemden in Breda, dankzij oudleraren en oud-leerlingen (dank Wil Matthijssen).

Dus tijdens de laatste dag van de vakantie wil ik een speciale opname maken met mijn drone van dit. Maar (technisch) moet ik eerst de firmware upgraden. Daarvoor moet ik eerst de "no-fly-"database upgraden die helpt om veilig met je drone te kunnen spelen en vliegen. Maar het ICT-spook slaat weer toe. Hoe heb ik ooit geld kunnen verdienen als ict-er? Ruzie met alles waar een stekker aan zit. De hele dag bezig geweest met firmware-upgrade, no-fly-database. Een andere keer dus.... Begrijpelijk als je mijn toestand kent.

Jan Baelemans
zondag 25 december 2016
Mario Super!

Future meets history. Voor alle Apple-adepten met een IPhone. Nintendo's topper Mario kun je nu ook op je iPhone spelen. Nostalgie en de ervaring? Je gaat 30 jaar terug in de tijd met de moderne gameboy. Gratis in de Appstore. Android volgt nog maar wie interesseert dat....

Jan Baelemans
zondag 12 juni 2016
Nieuwe site

Dit wordt een beetje een technisch verhaal. Dus als je niks met computers, websites, programmeren, technologische hoogstandjes, Apple, Elon Tusk, cms-en, AI, HI, milieu, dierenwelzijn, anti-kapitalisme, geld-zal-mij-een-zorg-zijn, of iets in die richting? Spoel door en lees niet. Anders wordt je leven intens verrijkt met nieuwe inzichten en worden vooroordelen in de dop vernietigd.

Nelson Mandela, Indira Ghandi, Moeder Theresa en Mohammed Ali (wie? Cassius Clay!) is dat zelfs niet gelukt. Mijn narcisme zal me dus ook wel in de steek laten, mijn zelf-sarcasme niet hoop ik.

Maar goed. Back to the point in goed nederlands. Mjn website zet ik om van Joomla naar Drupal. Waarom? 3 redenen.

1. Drupal is bedacht uitgewerkt Door Dries Buytaert. In mijn ogen de Steve Jobs van de cms. En Belg (ben eerst brabander geweest). Eigenlijk een bebg dus. Laten we daar Noord-Brabander van maken. Dries is een Beng. Ik ben een Bang, inderdaad Ben Altijd Noord-Brabander Geweest.

2. Drupal is moeilijk om te maken in het begin. Steile leercurve dus. En een uitdaging voor mijn beschadigde hersenen. En een uitdaging om mijn koppijn in bedwang te houden.

3. Je kunt er zoveel meer mee doen dan een website maken. Nu niet belangrijk. Straks wel. Chickies?

Nu ben ik al een half jaar bezig om mijn Joomla site om te zetten. Even dit even dat. Dat is het enige (grote) minpunt, maar deels te danken aan mijn ongeduld. Je moet niet iets maken wat constant nog verandert. Snap je het net, is het alweer anders en werkt het niet meer.

Maar nu komt er schot in de zaak. Werpen mijn inspanniingen vruchten af. Komen er eindelijk apen uit mouwen. En nu maar hopen dat deze trend zich voortzet en niet terug vervalt in hopeloos gepriegel met PHP, YAML, Symfony, CSS, Apache/IIS, MySQL en spaties of tabs.

LEVE DE COMPUTER (zei ik dat echt?)

Update 9 juli 2016. Het werkt! Hoe is het mogelijk? Mijn postings verschijnen in mijn nieuwe site. Helaas loopt deze nog vast......

Jan Baelemans
dinsdag 9 juni 2015
Steve praat met Bill

Vanaf mijn Mac met OSX (Yosemite) gebruik ik Microsoft Remote Desktop om in te loggen op mijn Windows PC die boven staat. Onnodig deze altijd aan te laten staan. Ik gebruik hem alleen als bestands-backup. Ja ook op internet heb ik wat ruimte (OneDrive, iCloud, Flickr). Maar dit is te specifiek of niet voldoende. Dus van mijn oude Windows-machine (model Blazer, de nederlandse versie vanwege de herrie van de fans) een file-server gemaakt. Toepassing "Wake me" om hem via WOL (Wake on lan) wakker te schudden en dan via Microsoft RDP op mijn Mac alsof je achter hem zit. Alleen kan ik hem slechts benaderen via zijn interne IP. Lastig als dit soms verandert door KPN die mijn Modem/router van tijd tot tijd onderhoud. Gewoon via zijn naam of MAC-adres zou makkelijker zijn. En dat kan, via zijn naam. Vanaf een Apple heb je dan zijn Bonjour-naam nodig. Hoe kom je aan dat Bonjour? Nog simpeler, het wordt meegeleverd met iTunes. Dus iTunes downloaden (of alleen Bonjour gebruiken? Zie https://discussions.apple.com/thread/4138434?start=0&tstart=0), installeren en voilá. Rdp, hostnaam (inclusief suffix .local) en het werkt! Instellen dat ie na een bepaalde tijd indut en ik gelukkig, Greenpeace gelukkig en Essent ongelukkig want hun omzet daalt.

Jan Baelemans
zondag 28 september 2014

Het valt niet mee om het menu van een DVD te rippen. De meeste software hiervoor heeft wel de mogelijkheid de hoofdfilm zelf en aanverwante zaken te rippen. Het menu blijft vaak onbereikbaar. Ondanks dat het menu gewoon als VOB-bestand op de DVD staat.

Zelfs betaalde software als DVDfab, MacX DVD Ripper en meer hebben de mogelijkheid niet.

Maar dan, MacX iPhone Video Converter wel. Het heeft de mogelijkheid om ieder VOB-bestand te rippen, inclusief het menu.

Muziekvideo rippen met behoud van de verschillende "hoofdstukken"? DVDFab geeft de mogelijkheid een titel opgesplitst te rippen in hoofdstukken, de verschillende nummers dus. Het resultaat instellen (formaat, kwaliteit en/of eindbestemming apparaat) en gaan.