Narcisme. Leuk en niet leuk!

Narcisme: Iets over mezelf

Narcisme is me eigenlijk een beetje vreemd. Ik ben tevreden met mezelf, maar ik ben geen narcist. Maar het is een leuke titel of in ieder geval een aandachtstrekker.
 
Na 20 jaar in de ICT ben ik vanaf 2004 onvrijwillig werkloos. Niet de schuld van mijn baas hoor! Een bloedklontje gooide roet in het hersen-eten. De hersenstam om precies te zijn. En in de hersenstam zetelt de aansturing van hart en longen (gelukkig niet geraakt, anders had ik dit niet kunnen typen). Maar ook je basale reflexen en de doorgave van informatie door je ledematen over het evenwicht van je lijf. Dronken mensen verdoven dit nogal eens met alcohol. Dan lopen ze te zwabberen en verliezen vaak hun evenwicht. Of het wordt geraakt door een infarct, zoals bij mij. Het effect is hetzelfde.

In de jaren die volgen krijg ik nog 2x problemen met mijn hart, nog 3x longontsteking, gebroken schouder, diabetes II en naast het ravenzwarte haar ook een wat minder begeerlijk iets mee van mijn ouders. Myotone dystrofie, ofwel Curschmann-Steinert, een zeldzame erfelijke spierziekte.

Het heeft ook zijn voordelen hoor! Ik hoef niet meer in de file te staan. Ik hoef niet vroeg mijn bed meer uit. Ik kan doen en laten wat ik wil en nog kan doen. Maar dat is niet echt iets om jaloers op te zijn.

Wat zeker niet is aangetast is mijn gevoel (of het gebrek er aan?) voor humor, hoewel hij wat zwartgalliger kan zijn geworden. Dat mag ik me toch wel permitteren, toch?

En nu ik geen dure leasebak meer kan rijden gaat mijn geld naar gitaren, foto-apparatuur, Apple en naar wat goede doelen, zoals dieren, kinderen en bekenden. En probeer ik de wereld een klein beetje beter te maken door gebruik van bamboe-kleding, minder of in ieder geval diervriendelijker vlees, led-lampen, fanatieke afvalscheiding, mijn milieu-voetafdruk te verkleinen en meer (geen zonnepanelen, wat een bagger, helpt niet en ziet er niet uit, ik wacht wel op nieuwe ontwikkelingen zoals ramen met zonnecellen).

Ik hoop me nog wat nuttig te kunnen maken voor mijn flink gekrompen wereldje. Oh en geld? Dat interesseert me nog minder dan vroeger. Hoewel verspilling? Net als verspilling van andere dingen zoals voedsel? Een doodzonde, zelfs voor een (niet-?) katholiek als ik.

Mijn levensmotto? Behandel mensen zoals jij behandeld wilt worden. Maar ook: behandel mensen zoals ze jou behandelen. Wees vriendelijk, maar een hurk? Hurk terug. Simpel, niet? Ook het dualisme. Het wat? Alles bestaat uit 2 dingen die elkaars tegenpool zijn. Dag en nacht. Geluk en tegenspoed. Deugd en ondeugd. Het zijn de minder leuke dingen die de leuke dingen leuk maken. Altijd in een hotel verblijven? Niet leuk. Op vakantie in een hotel? Leuk! Werken? Niet leuk! Vakantie? Leuk! Tenzij je 52 weken per jaar vakantie hebt! Niet leuk. Werken niet leuk? Tenzij je het niet meer kunt. 2 weken vakantie? Ik zou wel weer 2 weken willen werken!

Hoe ik over geld denk? Mijn naasten weten het. Geld is toch iets dat ik verafschuw. Adam Smith (grondlegger Liberalisme/Kapitalisme) is niet echt mijn held. Twee uitspraken staan me nog goed bij. De eerste is van de werkgever van mijn moeder, Geert Priem. Had ooit een bedrijf dat de distributie verzorgde van Heineken bier in Breda en alles wat daar bij hoorde van wijn tot frisdrank. Hij had ook het monopolie van Westmalle trappistenbier in Nederland in een tijd dat je alleen pils, oud bruin en blond kon kopen of drinken in Nederland. Hij zei tegen mijn moeder: "Nel (zo heette ze), Geld interesseert me niet. Maar gelukkig heb ik genoeg om dat te kunnen zeggen!".

Tweede opmerkelijke uitspraak komt van Bram van Leeuwen, de prins van Lignac. Altijd in een haantjes-strijd verwikkeld met een Arabische prins. Helaas een adelijke titel had hij niet. Tot er één te koop was in een klein Frans dorpje, Lignac. Hij zei: "Geld maakt niet gelukkig. Maar als je toch ongelukkig of ziek moet zijn? Dan kun je er maar beter zorgen om er bakken vol van te hebben!".

Inderdaad. Geld maakt niet gelukkig maar gelukkig maken ze geld (toilettegeltjeswijsheid uit het toilet van mijn ouders). Gebrek moet geen molensteen om je nek worden! Het is een middel om goede dingen te doen. Het moet geen doel op zich worden. Sorry, andersdenkenden.

Maar wees gewaarschuwd. Ik heb een beetje een afwijkende kijk op de wereld. Ik zie dingen vaak net even anders dan de gewone mens. Als ik iets zie of lees ga ik er al vanuit dat er iets niet klopt. Monk (de tv-serie) zei het al: it's a blessing and a curse. Dus, hopelijk ben je bestand tegen wat op-het-kantje-af-humor. Anders klik door naar iets banaler.

Maar mijn site draait als een tierelier. Hoewel genoeg ruzie met Drupal, Composer en meer. Waarom werkt het niet gewoon? Omdat het ICT is! Daar moet je voor gestudeerd hebben! Anders kan iedereen het!

Ik zit er nog volop aan te sleutelen, dus als er opeens vreemde dingen gebeuren ligt het niet aan jou. Althans zover je browser reikt. Daarbuiten heb ik helaas weinig tot geen invloed op je leven.

Jan Baelemans