Jan Baelemans
woensdag 20 september 2017
ikke

Iedereen gaat er op vooruit. Mijn prinsjesdag had ik 's ochtends al. Blauwe brief van de Belastingdienst en brief van UWV. Belastingdienst inderdaad eigen schuld dikke bult. Moet je maar je voorlopige teruggaaf goed doen. Heb je teveel teruggekregen? Terug betalen. Van het UWV had ik een zorgtoeslag.

Dus de overheid geeft en de overheid neemt. In dit geval (of in alle ?) neemt ze meer dan dat ze geeft. Dus blij gemaakt met een dooie mus en vervolgens een ijskoude douche (positief: maar wel een douche! Ze laten je niet verzuipen, te duur). Het is weer eens de Amerikaanse manier. Je moet als hardste roepen dan krijg je de meeste poen (sorry Hugo Borst en Carin Gaemers en hun manifest over de slechte kwaliteit van de verpleegzorg). De anderen die gelaten hun lot afwachten? Geen fan van de SP of het gedachtengoed wat ze voorstaan maar wel hun empathie met de zwaksten (ook de zwakkeren) in de samenleving. Hun lot is toch hun eigen schuld (niet mijn mening hoor!). Er wordt gemeten met 2 MATEN, en dat is niet VRIENDelijk. 150.000 jaar geleden werd je voor de wolven achtergelaten als je iets mankeerde, vaak al voor je 50ste. Nu worden mensen ouder, maar nog steeds niet gezonder. Dat kost je een rib uit je lijf. Betaal dat gewoon als samenleving. Verberg je niet achter je "gezonde" individu. Morgen ben jij aan de beurt voor een kapitaalkostende behandeling. Zit nu niet te zeuren dat het duur is. Beter duur dan niet te koop (dank moeder). Geld maakt niet gelukkig maar gelukkig maken ze geld. Er zijn belangrijker zaken dan geld (hoewel dit veel mogelijk maakt). De mooiste prinsjesdag was in 1956. Waarom? In 1956 viel de derde dinsdag in September op de 18e. Inderdaad slimme mensen onder ons. Mijn geboortedag. En ik was de enige boreling in het St. Ignatius die dag. Voor één dag was ik een prins... Op handen gedragen door de verpleging (helaas volgde er nog een aantal keren jaren later).

Jan Baelemans
vrijdag 7 november 2014
ING

De ING heeft haar staatsschuld vandaag geheel terugbetaald. Goed nieuws. Nog beter nieuws, ze hebben het eerder gedaan dan verwacht.

Ho wacht even. Ze hebben wel de rente ook terugbetaald. Maar.....

Als ik een hypotheek heb bij de ING betaal ik ook terug met rente. Tot zover niks bijzonders.

Alleen, als ik eerder af wil lossen betaal ik een boete. De bank krijgt eerder zijn geld terug dan verwacht en dat moet worden bestraft. Waarom moet de ING dan geen boete betalen? Ze lossen toch ook eerder af dan afgesproken?

Zal wel aan mijn beperking inzake economische kennis liggen, toch?

Jan Baelemans
woensdag 22 oktober 2014
Lenen

Een opmerkelijk bericht in de krant. Banken kunnen bijna gratis geld krijgen van de Nederlandse Bank. De rente bedraagt 0,05%. Een halftiende procent. Wil je geld lenen dan betaal je al gauw ca 10%. 200 keer zoveel! Reden? De banken lopen risico dat wanbetalers de lening niet terug betalen.

Laten we dit eens nauwkeurig onderzoeken. OK, reden van wanbetaling? Je kunt niet terugbetalen. Reden hiervan? Ik kan er 2 bedenken. Te weinig inkomen en te hoge rente. Te weinig inkomen? Daar kun je zelf wat aan doen! Bijvoorbeeld bij de volgende verkiezingen.

Te hoge rente? Ook daar kun je wat aan doen. Bijvoorbeeld (wordt afgezaagd) bij de volgende verkiezingen. Of gewoon niet meer lenen. De banken kunnen hun diensten niet meer leveren. Hun verdienstenmodel staat onder druk. Ze willen toch wat verdienen. Vrije marktwerking en hopla. Daar gaan de rentetarieven naar beneden. Simpele economie van de bovenste plank. Maar nee. Hoge rente tegen wanbetalers. Meer wanbetalers door hogere rente. Wat kun je hier tegen doen?

Hoewel geld lenen kost geld. Maar moet het dan tegen zo'n hoge prijs? Volgens mij kun je bij de Maffia of "lonesharks" tegen betere voorwaarden lenen. Er zijn daar in ieder geval minder wanbetalers. Who's your criminal. En de banken hadden al zo'n goede naam. Die banken. Onze helden..... (hè, toetsenbord van ING).

Penny Wise

Jan Baelemans
woensdag 4 juni 2014
Werkloosheid

In januari van dit jaar waren er 540.000 mensen werkloos. Dit betekent niet dat iedereen die werkt 40 uur per week werkt. Nee, werk wordt uitgedrukt in FTE's. Vaak vervullen meerdere mensen minder FTE's.

Maar iedereen moet meer gaan werken. Ja hallo, niet van mij hoor! Het is recessie, bezuinigingen maken vaak nog prille oplevingen kapot, maar de EU en Brussel he. Het huishoudboekje moet eerst kloppen, dan komt alles goed. 66% van mijn nakomelingen willen best meer werken. Of uberhaupt werken.

Dus dat meerdere werken? Onzin uitgekraamd door een infantiel die er toch geen verstand van heeft? Of gewoon wat roepen en kijken wat er teruggezegd wordt (de hoenderhokknuppel-methode)?

Nee, een uitspraak van één van onze briljanste financiële experts, minister Dijsselbloem.

Hu? grootste werkloosheid ooit maar wel langer gaan werken? Fighting for peace is like fucking for virginity.

Lompe Jan Modaal met de Pet

Jan Baelemans
dinsdag 20 mei 2014
Zwitserse bankier

Ogen vol met tranen.

Zakken vol met poen.

Maar wij zijn zwitserse bankiers.

En wij zorgen dat rijke amerikanen

hun belastingaangifte niet hoeven te doen.

Vrij naar het bericht van de veroordeling van een zwitserse bank die amerikanen hielp met belastingontduiking. De directie heeft spijt betuigd.

Jan Baelemans
zondag 8 september 2013
Economie les 4

Economie volgens Den Haag. Geval 1. Je investeert 10 cent. Het levert je 20 cent op. Geval 2. Je investeert 1 euro. Het levert je 1,50 euro op. Wat moet je kiezen?

Geval 1 natuurlijk. Waarom? Het kost je maar 10 cent en het rendement is 100%. Geval 2 kost je 1 euro en het rendement is maar 50%. Haagse bluf-economie. Nederlandse nuchterheid? Geval 2. Het kost wat meer maar het brengt ook wat meer op. De kosten gaan vòòr de baat uit. Je moet eerst wat uitgeven (het kost wat) voor je er wat aan verdient (we hebben er baat bij). Maar zoek het lekker allemaal zelf maar uit (samenvatting VVD-programma).

 

Jan Baelemans
donderdag 20 juni 2013
Economie les 3

Wat is het verschil tussen bezuinigen en iets kapot maken?

Ik vroeg dat aan Fred Teeven. Hij dacht diep na. Heeeeel diep. En toen zei hij: "Ik weet het niet! Mijn salaris?". Need I say more?

Gevangenissen dicht, maar Teeven blijft zitten. Net als een vervelende pukkel.

300 miljoenbezuinigd, maar de werkelijke schade? Iemand? 3 miljard? 30 miljard? In ieder geval meer dan 300 miljoen. 1.000 mensen op straat, waarvan de meesten 50+ (arbeidsvooruitzicht 0,0). 1.000-en banen in de perifirie. Allemaal werklozen. Niet lekker in hun vel, eerder ziek, meer aanspraak op de zorg, meer kosten in de zorg. En zeg nu zelf, werklozen kosten alleen maar geld, leveren niks op. Goeie actie, Fredje! Maar ja, jouw straatje is schoon. de 3% is de nieuwe heilige graal der (VVD-) economie. Als die wordt gerealiseerd komt alles weer goed. Oh ja, ze leefden nog lang en gelukkig, Mark en Diederik.

Jan Baelemans
vrijdag 14 juni 2013
Economie les 2

Les 2 in economie. Je moet de huid van de beer niet verkopen vòòr je hem geschoten hebt. Maar...

als je de beer schiet moet je wel zeker weten dat de huid verkocht is. En dat de koper niet failliet gaat, zich terugtrekt, zijn kapitaal ziet verdampen doordat een paar engelsen met het verkeerde been uit bed is gekomen en de credit-rating van dat land op een laag pitje zet zodat dat land meer rente moet betalen omdat ze meer uitgeven dan er binnen komt. Snap U het nog? Nee? Daar zijn deze lessen voor. Om het nog ingewikkelder te maken zodat er niemand meer uit komt. De theorie EN de crisis.

Jan Baelemans
dinsdag 11 juni 2013
Economie les 1

Een basis-principe uit de economie is het feit dat alle activiteiten een kostenkant en een batenkant hebben. Dus alleen kijken naar "wat het kost" geeft een eenzijdige blik op de werkelijkheid. Je moet kijken naar wat het kost EN wat het oplevert (de baat). Levert het meer op dan dat het kost dan mag het wat kosten....