Verandering

Verandering

Jan Baelemans
Drupal8logo
Dutch

Verandering. Het is een natuurlijk gegeven. Maar het is ook een natuurlijke vijand. Niets is zo comfortabel en geeft zekerheid als de status quo, de huidige situatie. Maar (eeuwig punt van discussie tussen mij en mijn overleden vader) iedere verandering is geen vooruitgang. Maar geen vooruitgang zonder verandering. Deze flexibiliteit is omgekeerd evenredig van de leeftijd van de persoon. En de persoon (aard) zelf.

Dank Piet van D (avg-spook). Ooit projectleider bij de SVB. Trots dat er een nieuw WAO-systeem was gemaakt en in productie was genomen zonder dat er iemand had gereageerd! Vreemd, niet? Als je iets doet moet iedereen dat weten! Zijn verklaring: als iedereen die niks anders te doen heeft dan zijn afschrift te controleren, niet klaagt? Dan heb je het goed gedaan! Stel jezelf de goede vraag!

Waarom dit hele verhaal?

Drupal is een geweldig CMS. Flexibel, schaalbaar, voorbereid op de (headless) toekomst van websites, een duidelijke visie op de toekomst (Thanks Dries een belg maar van wereldklasse). Maar iedere roze wolk heeft zijn keerzijde. Update/upgrade van een Drupal site (ook versie 8) is een PITA (google maar voor de betekenis). Joomla, Wordpress? Bij de meeste "concurrenten"? Een klik op een knop en gaat (in 99%van de gevallen) goed. Drupal? Blij dat je geen WSOD krijgt. Heeft te maken met de complexiteit achter de code. Hoe simpeler aan de voorkant? Hoe complexer achter de schermen. ICT in een notendop.