Migratie of migraine?

Migratie of migraine?

Jan Baelemans
Drupal8logo
Dutch

Iedere migratie heeft een aantal basisprincipes. Dit is al zolang ik met computers werk. Ruim 40 jaar dus. En het zal vóór mijn tijd niet anders geweest zijn.

Als je aan een migratie begint? Zorg dat je brongegevens zo goed mogelijk in orde zijn. Ga er niet van uit dat je het tijdens de migratie "wel even" oplost! GIGO. Garbage in, garbage out. Een "fact of ict-life". De wereldvrede is makkelijker te bewerkstelligen.

Mijn ervaring met de migratie van Drupal 8 naar een recentere versie van Drupal 8? De praktische uitwerking van de update-functionaliteit is nog steeds kl*te in vergelijking met Wordpress of Joomla. Het concept laat alle andere mijlen ver achter zich! Je moet een "nerd" zijn om Drupal te updaten zonder WSOD (white screen of death). Joomla of Wordpress? Klik op de update-button en het gaat 999 van de 1000 keer vanzelf. Nergens omkijken na. Drupal? Billen samenknijpen en duimen dat het goed gaat.

Maar ja. Drupal's focus ligt op de "grotere" sites. Die hebben een leger van techneuten en deskundigen achter de hand, soms een complete afdeling. Ikke niet. Gaat er iets mis? Uren en uren zoeken in fora, documentatie en een giga-berg aan informatie. Om alleen al de juiste vraag te stellen moet je gestudeerd hebben (heb ik, alleen niet het juiste studie!).

Dus zelf een "update-proces" aan het ontwikkelen, gebaseerd op het "migratie-" principe. Een nieuwe maagdelijke Drupal 8 site installeren. De inhoud van de oude overpompen. Hoe moeilijk kan dat zijn? Wel, ik ben er al dik een half jaar mee bezig. Maar ik vind het leuk en het houd me van de straat.