Frambozen taart

Frambozen taart

Jan Baelemans
rpi
Dutch

Frambozen taart? Ja dat is Nederlands voor Raspberry Pi(e). Het mini-computertje in zakformaat, ter grootte van een pakje sigaretten maar dan minder schadelijk voor de gezondheid.

Maar goed. Verspreid over het internet staan allerlei sites waar instructies zijn te vinden voor de rpi (vakterm).

Nu wil ik gewoon de rpi op mijn appeltje (MacMini) zien, kunnen besturen en bestanden delen, anno 2019.

Op de rpi m.b.v. NOOBS Debian Stretch geinstalleerd. Zie https://www.raspberrypi.org/learning/software-guide/.

Om de rpi op je Mac te zien en te delen heb je vnc (voor de schermdeling), smb (voor de bestandsdeling ook op de Mac's sinds afp is ingeruild voor smb) en Bonjour (voor discovery van je rpi op je lokale netwerk) nodig.

Realvnc (vnc= virtual network connection) zit standaard op je rpi en MacOS gebruikt het ook voor schermdeling tussen Macs op het lokale netwerk.

SMB (smb= server message block) moet je nog installeren op je rpi (samba is de linux bestandsserver die gebruik maakt van het smb-protocol.

Bonjour (door Apple gedefinieerde zero configuratie voor netwerktoegang) moet je installeren en configureren op je rpi.

RealVNC: https://raspberrypi.stackexchange.com/questions/59605/access-to-raspberry-pi-vnc-session-from-mac-os-x/69720#69720. Zoek naar het antwoord zonder extra software-installaties.

SMB: hier vind je wat te doen: https://raspberry-projects.com/pi/software_utilities/file-sharing/network-file-share-using-smb. In principe voor Windows maar werkt ook op MacOS.

Bonjour: https://dennistt.net/2013/09/15/raspberry-pi/ (#5 voor detectie) gecombineerd met aanwijzingen van http://www.dodgycoder.net/2015/02/setting-up-bonjourzeroconfmdnsnsd.html voor de mDNS (laat de rpi zijn naam zien op het netwerk i.p.v. zijn ip-adres) op de rpi.

Dan heb je de laatste moderne versie (anno 2019) van connectiviteit tussen je Mac en rpi.

Voor de backups van je sd-cards: MacOS terminal en het dd commando (voortgang kun je monitoren door control-t te gebruiken, er is geen voortgangsindicator.