De Koepel

Image001
Jan Baelemans

De Koepel

De koepel in Breda. Één van de markanste gebouwen in Breda. Even bekend of bekender dan de grote kerk. Zeker hebben meer mensen de Koepel van binnen gezien dan de kerk.

Maar een jaar geleden maakte Teeven zijn bezuinigingsplannen bekend. De Koepel moet mogelijk dicht. Schande, er was juist voor tonnen aan verbouwd en de organisatie was toch een juweeltje binnen de penintentiaire wereld. Breda werd uitgedaagd om een mooie alternatieve toepassing te bedenken. Parkeergarage, studentenhuis, ouderentehuis, fietsenstalling, evenementenhal, hotel en horeca, een overdekte markt of pasar, niets was te gek of werd bedacht. Zelfs Aad Ouborg had een ludiek idee. Een geintje maar met een serieuze ondertoon, want Aad is een integer ondernemer. Uit op winst maar niet ten koste van een ander zoals sommige tegenwoordig (woningcooperatie-directeuren bijvoorbeeld).

Maar niemand had kunnen bevroedden dat het een azc zou worden. Nederland op zijn smalst. Mensen die moeten rennen voor hun leven worden opgevangen in een ...... gevangenis.