1984

1984

Jan Baelemans
Google ziekenhuis
Dutch

De toekomst toen.

Het is "slechts" 35 jaar geleden. Toen was het 1984. George Orwell had een aantal decennia daarvoor al een beeld hoe de wereld zou worden. Nu, 2019 is het werkelijkheid. Het pukkeltje op je neus is geld waard voor techreuzen.

Het klopt. Niet alleen Google. Ook Apple, Facebook en dan weten we nog niet eens wat China onder de pet houdt. Ook die zitten niet stil en hebben (bijna?) de kennis en middelen. Een nachtmerrie voor Amerika/Trump. Want wat komt er nu niet direct of indirect aan tech uit China? 90% van onze moderne tech is made in China?

Zorgen?

Nee, ik ben niet paranoïde. Wat vandaag nog onmogelijk lijkt? Morgen is het realiteit. Met een heel dorp in een stalen buis op 10 kilometer hoogte door de lucht? 500 jaar geleden belandde je nog op de brandstapel met dit soort ideëen. Ga nu eens een kwartiertje op je rug liggen in het gras op een mooie dag. Wat zie je? En beveiliging? Wat door de mens gemaakt wordt kan door de mens gekraakt worden. Criminelen lopen voor op opsporing. Logisch, eerst actie dan reactie. Nette mensen vinden dat het niet mag en kan. Criminelen hebben daar lak aan.

De menselijke aard.

Iedere uitvinding door de mens ter meerdere glorie en eer voor een betere wereld wordt op enig moment wel misbruikt door iemand voor eigen gewin.

Dus jouw bobbeltje in je borst? Het ziekenhuis stuurt het naar een bedrijf voor analyse? We willen toch weten of het we het goed doen? En dat bedrijf parkeert deze gegevens op een server van Google (goedkoper, beter beschermt en meer van die onzin)? Als hacker probeer je in te breken op de servers van Google, succes gegarandeerd als het lukt. Zeg nooit nooit. Inbreken op de servers van b.v MRDM? Wat kan daar nu voor interessants op staan. Morgen weet jouw buurman het, mits hij maar betaalt, van je bobbeltje. En is hij toevallig verzekeraar? Dank je ziekenhuis dat je me een andere strop hebt gegeven om me op te hangen.

Het enige dat bestand is tegen deze trend is een wassen neus.

Hopelijk krijg ik nooit gelijk.