1 april

1 april

Jan Baelemans
1 april
Dutch

1 April. Wie niet oplet wordt in de maling genomen.

De oorsprong is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk zijn een aantal factoren de oorzaak. September. Sept is toch 7? Oktober. Oct is toch 8, octopus, octet en meer? November. Neuf of nov is toch 9? December. Dec is toch 10, decimaal en meer? Dus op enig moment zijn de 7e, 8e, 9e en 10e maand opgeschoven op de kalender naar de 9e, 10e, 11e en 12e maand.

Keizer August in Rome is één van de oorzaken. Augustus inderdaad. Hij moest zonodig zijn naam vereeuwigen. Dus mensen waren in de war op 1 april. Was het nu de 1e van de 2e maand? Of de 1e van de 4e maand. Zoiets als met de zomertijd. Hoe laat is het eigenlijk?

Maar mijn ultieme 1 april ervaring? In 2003 (was het denk ik) was ik nog getrouwd. 31 maart was een maandag. 1 april een dinsdag. Mijn vrouw had haar auto naar de garage gebracht die maandag, de mijne was net terug. 's Avonds moest zij nog weg. "Neem mijn auto maar". Na haar terugkomst: " de auto rijdt zo raar". Ja dag, dure lease-bak, Alfa Romeo, de Ferrari voor de gewone man (als je ooit een proefrit wilt maken? Niet doen want je wilt geen ander merk meer rijden), dus "raar" rijden?

De volgende ochtend bracht ik haar weg. Haar auto stond nog bij de garage. De achterkant van mijn dure leasebak leidde zijn eigen leven en ging zijn eigen weg. Je moet het meegemaakt hebben. Er is gewoon niet mee te rijden. Oorzaak? De achterwielophanging was niet goed vast gemaakt na onderhoud en los geraakt.

Ik moest dus op 1 april met de garage bellen dat mijn achterwielen "los" zaten. Gelukkig kreeg ik niet mezelf aan de telefoon maar een serieus iemand. Anders...

Het werd gelukkig goed en snel opgelost. Dank Otten.