Genesis

Er gebeurt veel in de wereld. Veel interesseert mij niet zo. Soms zijn er leuke dingen. Soms zijn er minder leuke dingen. Altijd wil ik er wel wat over kwijt. Zonder tegenspraak. Vandaar dat je geen commentaar kunt geven op mijn site. Hopelijk kun je sarcasme, zelfreflectie en hoogdravende onzin waarderen. En anders maar niet, jouw probleem, niet mijn.

Ik zit er nog volop aan te sleutelen, dus als er opeens vreemde dingen gebeuren ligt het niet aan jou. Althans zover je browser reikt. Daarbuiten heb ik helaas weinig tot geen invloed op je leven.

Verandering

Jan Baelemans
zaterdag 16 juni 2018

Verandering. Het is een natuurlijk gegeven. Maar het is ook een natuurlijke vijand. Niets is zo comfortabel en geeft zekerheid als de status quo, de huidige situatie. Maar (eeuwig punt van discussie tussen mij en mijn overleden vader) iedere verandering is geen vooruitgang. Maar geen vooruitgang zonder verandering. Deze flexibiliteit is omgekeerd evenredig van de leeftijd van de persoon. En de persoon (aard) zelf.

Dank Piet van D (avg-spook). Ooit projectleider bij de SVB. Trots dat er een nieuw WAO-systeem was gemaakt en in productie was genomen zonder dat er iemand had gereageerd! Vreemd, niet? Als je iets doet moet iedereen dat weten! Zijn verklaring: als iedereen die niks anders te doen heeft dan zijn afschrift te controleren, niet klaagt? Dan heb je het goed gedaan! Stel jezelf de goede vraag!

Waarom dit hele verhaal?

Drupal is een geweldig CMS. Flexibel, schaalbaar, voorbereid op de (headless) toekomst van websites, een duidelijke visie op de toekomst (Thanks Dries een belg maar van wereldklasse). Maar iedere roze wolk heeft zijn keerzijde. Update/upgrade van een Drupal site (ook versie 8) is een PITA (google maar voor de betekenis). Joomla, Wordpress? Bij de meeste "concurrenten"? Een klik op een knop en gaat (in 99%van de gevallen) goed. Drupal? Blij dat je geen WSOD krijgt. Heeft te maken met de complexiteit achter de code. Hoe simpeler aan de voorkant? Hoe complexer achter de schermen. ICT in een notendop.

Remco

Jan Baelemans
dinsdag 8 mei 2018

Mijn neef Remco heeft vandaag (7 mei 2018) een afstand van 800 km(!) gelopen door bergen, sneeuw, hitte en meer ontberingen als onderdeel van een sponsorloop voor het prinses Beatrix fonds. Voor zichzelf als onderdeel van de pelgrimstocht naar Santiago. En hij heeft "even" ruim € 50.000 voor onderzoek naar (en hopelijk een oplossing van) Myotone Dystrofie, ook bekend onder de naam Curschmann-Steinert, een erfelijke spierziekte, bij elkaar "gesprokkeld". Meer op de wikipedia-pagina https://nl.wikipedia.org/wiki/Myotone_dystrofie of https://www.prinsesbeatrixspierfonds.nl/stap-stap-dichter-medicijn. Inderdaad niet zo destructief en terminaal als b.v. ALS. Niet zo onvoorspelbaar als MS (hoewel). Maar een zekere en lange lijdensweg. Uiteindelijk eindigend in een voortijdige dood door meestal verslikking. Nee niet verstikking. Ik neem het mijn moeder niet kwalijk. Zij wist het niet en mijn zwarte haardos op mijn leeftijd heb ik ook grotendeels aan haar te danken. Iedereen krijgt goede en minder goede dingen mee. Maar petje af voor Remco, een voorbeeld voor velen als het gaat om hoe je met je beperkingen omgaat. Wat je overkomt heb je niet in de hand. Hoe je er mee omgaat des te meer!

Md

Jan Baelemans
zondag 15 april 2018

Em Dee. Net in  als zovele afkortingen zegt het niet veel. Totdat het betrekking heeft op jezelf. "jij"?. Een bekende/ relatie? Iemand in je kennissen of vrienden-kring? Je weet pas wat het betekent tot het jezelf overkomt. Er zijn heel veel mensen die het zich goed voor kunnen stellen. Weten wat het moet betekenen. Maar alle goede bedoelingen, intenties en empathie ten spijt, het is nooit hetzelfde als het je zelf overkomt. Gelukkig. Sommige dingen wens je zelfs je ergste vijand niet toe. Myotone Dystrofie. Een foutje in je DNA. Net als kanker. Hoewel kanker meestal een desastreuze afloop binnen een kort tijdsbestek kent. Of ALS. Een zeer beperkte toekomst. Dan ben ik en lotgenoten maar gezegend. Niet een korte tijd om nog iets leuks te doen. Slechts een lange "lijdensweg" te gaan. Nog jaren met ledematen die langzaam maar zeker aan functie en doelmatigheid inboeten.

Genieten van gitaar-spelen of muziek maken op de pc?

Wat is erger? Daar gaat het niet om. Ouder worden gaat gepaard met het inleveren van fysieke vaardigheden. Je compenseert dat met wijsheid. Maar soms gaat het proces niet geheel  gebalanceerd, evenwichtig. Gaan fysieke of mentale dingen sneller dan normaal. Hoewel normaal?

Een openbaring. Vaak zie je een openbaring. Een diepere zin van ons bestaan en het begrip hiervan. Ook ik. Ik heb medelijden met zij die als slaaf hun leven leiden van het kapitalisme. Van de huidige consumptiemaatschappij. Van de afhankelijkheid van geld. Van hun onverzadigbare dorst naar euros. Maar gelukkig heb ik geen gebrek aan geld. Gelukkig hoef ik me geen zorgen te maken over geld.

Ik ben niet rijk. Maar ik ben gelukkig met wat ik heb. Materialistisch of immaterialistisch.

Wie heeft de grootste?

Jan Baelemans
zondag 15 april 2018

Wie heeft de grootste? Een belangrijk onderwerp voor "mannen". De grootste bek? Zonder discussie staat de heer D. Trump op #1. Op #2 gevolgd door ex equo Poetin en Kim. Lachende derde? Xi Jinping. Voor het leven leider van China. Economische grootmacht. Leverancier van essentiele onderdelen en grondstoffen van onze technocratie en moderne maatschappij. Zonder China geen smartphone. Zonder Rusland geen gas. Zonder Amerika geen vrijheid.

Caught between a rock and a stone. Europa. Wordt het geen tijd dat we iets gaan betekenen in de wereld? Zoals een paar honderd jaar geleden?

Edit 15-04-2018 19:28

Zonder Turkije geen goedkope imitatie-producten dankzij Syrische kinder-arbeid. Maar ja. Het land van Erdogan was altijd al bekend/berucht om zijn "goedkope" merken-artikelen. Er zijn ook vele goede Turken hoor!

Als vanouds

Jan Baelemans
vrijdag 30 maart 2018

Als vanouds. Heerlijk. Vroeger in een vorig leven was ik ICT-er bij één van de beste bedrijven. Althans dat vond ik. Maar een talent dat ik had was pragmatisme. Je had een probleem en na enkele seconden schudt je enkele oplossingen uit je mouw. Nu, na mijn gezondheidsproblemen heb ik het nog steeds, alleen de seconden zijn veranderd in minuten, dagen, soms zelfs weken. Maar de oplossing komt er!

Dus problemen met debugging PHP in Visual Studio Code? Door AJAX raakt XDEBUG in de war. Maar je wilt soms een onbenullig stukje code debuggen! Niet de hele applicatie. Want tegenwoordig wordt er object-oriented geprogrammeerd. Dan moet je er vanuit gaan dat het "overige" goed zijn werk doet. Dat hoef je niet meer te testen, tenzij je daar goede redenen voor hebt. En het goede gehalte nerd.

Dus het stukje PHP apart gezet in een php-bestandje. Via je webbrowser oproepen en voilà. Debuggen en kijken of het werkt.

Mooi die computers. Als ze tenminste doen wat JIJ wilt.

Stephen Hawking

Jan Baelemans
vrijdag 16 maart 2018

Hij staat ver bovenaan in mijn top 10 van helden. En in het lijstje met mensen met extra tijd op aarde op #2. Op #1 ikzelf uiteraard. Enige ijdelheid hoef ik mezelf niet te ontzeggen. Stephen. Briljant persoon en wetenschapper. 50 jaar geleden nog 2 jaar te gaan door zijn spierziekte. Eat your heart out, universe. Deze vacature wil ik wel graag invullen. Werkt het lichaam niet meer zoals het moet, de hersenen maken het meer dan goed. En het rijmt ook nog. Dus, reclame-wereld, maak je borst maar nat. 80% van de Nederlanders kan enkele honderden euro's per jaar besparen op de energierekening. Dus 200 euro gedeeld door 80/100 x 16.000.000 is 0,00002 euro per Nederlander, afgerond. Dat zet zoden aan de dijk. 2 stuks voor alle dijken in heel Nederland om (precies ?) te zijn. Sorry Stephen, dit was wiskunde, geen natuurkunde. Was de reclame-wereld maar vol met mensen zoals jij....

Natuurgeweld

Jan Baelemans
woensdag 14 maart 2018

Er was veel te doen om de dieren in de Vinkenveense plassen. Er is veel te doen om de zielige zeehondjes. Laat je de natuur zijn gang gaan of grijp je als mens in? Een moeilijke beslissing. Hoewel de natuur altijd weer zijn evenwicht vindt. En de mens zijn eigen omgeving altijd weer weet te vervuilen ter meerdere eer en glorie van het geld. Trumpiaanse gedachten. Wat interesseert mij morgen? As ik vandaag maar te eten heb. Morgen ben ik er toch niet meer. Mijn kinderen zoeken het maar uit! Niet mijn levenshouding. Je moet zuinig zijn op wat je hebt. En het respecteren. En je kinderen een toekomst en toekomstige wereld geven. Maar helaas. De natuur kent ook zijn wreedheden op kleine schaal. In mijn vijver drijven nu de lijkjes van circa 20 kikkers. Vorige week heb ik nog een kat van buren verderop weggejaagd. Zat uit mijn vijver te drinken. Nu zijn mijn kikkers dood. Toeval?

Ik houd van dieren, ook katten. Alleen niet de katten van iemand anders in mijn "vogelvriendelijke" tuin die ze als kattebak gebruiken (dat is ook natuur). Opzouten. K*tbeesten.

Politieke bijscholing

Jan Baelemans
vrijdag 16 februari 2018

Het is een bekend gegeven dat leiders na verloop van tijd tunnelvisie ontwikkelen.

Bij onze president is dat niet anders. Mark Rutte. Mark, in de politiek is liegen een doodzonde. Halbe Zijlstra heeft gelogen. Zeg dan niet dat hij een zonde heeft begaan maar dat het geen doodzonde was. Misschien omdat hij lid was van de VVD? Net als Oosterhout's burgervader Huisman. Wat is er aan de hand met jullie? Maar ja als je alleen de eerlijke VVD-ers in de kamer laat zullen er weinig overblijven ben ik bang. In ieder geval niet genoeg voor een fractie van 's lands grootste politieke partij, toch? Jammer voor al die wel eerlijke en goedbedoelende mensen met liberale ideeën.

Thijs Ezel

Jan Baelemans
zaterdag 3 februari 2018

Thijs Ezel? Ja dat is de Nederlandse vertaling van Thierry Baudet.

Het moet me even van het hart. Mensen met een donkere huidskleur zijn dommer dan blanken? Niet zo'n slimme opmerking. Denk ook niet dat er enige wetenschappelijke onderbouw voor is. Behalve als dommer betekent een mindere opleiding! Dan zou het aannemelijk zijn. Mensen met een niet-geheel-blanke huid worden nog vaak benadeeld bij carrière-vorming, opleiding en meer. Inderdaad slimmer-makende aspecten van het leven. Thierry Baudet (klinkt iets te veel Frans, 80-jarige oorlog, geen Piet van de Molenaar?) heeft geweigerd een uitspraak van zijn Amsterdamse collega Yernaz Ramautarsing (klinkt niet echt Hollands?) te veroordelen. Forum voor Democratie? Waarom ben je dan niet democratisch en beschouw iedereen als gelijk, anders ja, maar gelijk. Als iemand niet mijn prullenmand leegde, kon ik mijn "intelligente" werk niet doen. Jesus wat een stierenpoep (knipoog naar de literatuur-wetenschappers) allemaal. En dan kritiek op je persoon afdoen met een aangifte van laster? Staat hem vrij, ja. Zielig hoor. Verloren strijd? Dan een afleidingsmanoeuvre!

Is er dan helemaal geen doel waar je je energie beter aan kan spenderen? Milieu, oorlog, vrouwenhandel, Trump, Turkije, Poetin, Kim Il Young, consumptieindigestie, a-social media, terreur, Mars, heelal, zin van het leven, ons nut, ziektes, honger, dierenleed, onverschilligheid, kapitalisme, mensontwaardering, cryptocurrencymadness, alcoholvrij bier, kinderen die weken naast hun dode moeder zitten, wapenhandel, macht in de verkeerde handen, miskenning van echte helden? Geef me nog een uurtje en ik overload heel internet.

Edit 19:58 Sorry aan alle ezels op de wereld. Het was niet mijn bedoeling jullie diersoort als domme ganzen (sorry ganzen) weg te zetten. Maar ja, Thierry? En zijn achternaam? Vergeef me het was zeer verleidelijk. Respect voor alle ezels (het blijft vreemd klinken!).

DDos

Jan Baelemans
maandag 29 januari 2018

Distributed Denail Of Service. DDOS. Het is weer volop in de belangstelling. ING, ABN-AMRO en nu ook de RaboBank, belastingdienst en zelfs de AIVD. De top 3 van de banken. Even een update van het hackhandboek. Als je een hack pleegt zorg dan dat de impact zo groot mogelijk is. Dus de website van de grootste bank platleggen? Mega. Dankzij de hebberigheid van veel mensen? Hoezo? Nou, een doos-aanval kan alleen uitgevoerd worden vanuit een heleboel besmette pc's. Dus Windows-gebruikers die gratis iets duurs willen hebben, porno-plaatjes, verleidelijke aanbiedingen, nieuwsgierig makende emails. Laten installeren en je hebt je bot-netwerk. Appeltjes zijn wat lastiger, maar niet onmogelijk. Mensen beseffen niet wat er allemaal mogelijk is. Een eitje als je de nodige kennis hebt. Maar niet alleen bij computers. Het was vroeger al mogelijk op andere manieren, maar niet zo gebruikelijk en op zo'n grote schaal. Let gewoon een beetje op en. Je hoeft niet iedere vreemde te wantrouwen! Maar vertrouwen kan ook een stap te dichtbij zijn.

Enne die doos-aanvallen bestaan al 10(?) jaar. Daar moet toch ook al iets tegen te doen zijn? Of kost dat teveel geld/investering? Beter een paar dagen plat? Sorry klanten en gedupeerden? Damage Control. Collateral Damage. Trumpiaanse concepten?

Geld maakt meer kapot dan je lief is. Lijkt wel alcohol.