Genesis

Er gebeurt veel in de wereld. Veel interesseert mij niet zo. Soms zijn er leuke dingen. Soms zijn er minder leuke dingen. Altijd wil ik er wel wat over kwijt. Zonder tegenspraak. Vandaar dat je geen commentaar kunt geven op mijn site. Hopelijk kun je sarcasme, zelfreflectie en hoogdravende onzin waarderen. En anders maar niet, jouw probleem, niet mijn.

Ik zit er nog volop aan te sleutelen, dus als er opeens vreemde dingen gebeuren ligt het niet aan jou. Althans zover je browser reikt. Daarbuiten heb ik helaas weinig tot geen invloed op je leven.

Politieke bijscholing

Jan Baelemans
vrijdag 16 februari 2018

Het is een bekend gegeven dat leiders na verloop van tijd tunnelvisie ontwikkelen.

Bij onze president is dat niet anders. Mark Rutte. Mark, in de politiek is liegen een doodzonde. Halbe Zijlstra heeft gelogen. Zeg dan niet dat hij een zonde heeft begaan maar dat het geen doodzonde was. Misschien omdat hij lid was van de VVD? Net als Oosterhout's burgervader Huisman. Wat is er aan de hand met jullie? Maar ja als je alleen de eerlijke VVD-ers in de kamer laat zullen er weinig overblijven ben ik bang. In ieder geval niet genoeg voor een fractie van 's lands grootste politieke partij, toch? Jammer voor al die wel eerlijke en goedbedoelende mensen met liberale ideeën.

Thijs Ezel

Jan Baelemans
zaterdag 3 februari 2018

Thijs Ezel? Ja dat is de Nederlandse vertaling van Thierry Baudet.

Het moet me even van het hart. Mensen met een donkere huidskleur zijn dommer dan blanken? Niet zo'n slimme opmerking. Denk ook niet dat er enige wetenschappelijke onderbouw voor is. Behalve als dommer betekent een mindere opleiding! Dan zou het aannemelijk zijn. Mensen met een niet-geheel-blanke huid worden nog vaak benadeeld bij carrière-vorming, opleiding en meer. Inderdaad slimmer-makende aspecten van het leven. Thierry Baudet (klinkt iets te veel Frans, 80-jarige oorlog, geen Piet van de Molenaar?) heeft geweigerd een uitspraak van zijn Amsterdamse collega Yernaz Ramautarsing (klinkt niet echt Hollands?) te veroordelen. Forum voor Democratie? Waarom ben je dan niet democratisch en beschouw iedereen als gelijk, anders ja, maar gelijk. Als iemand niet mijn prullenmand leegde, kon ik mijn "intelligente" werk niet doen. Jesus wat een stierenpoep (knipoog naar de literatuur-wetenschappers) allemaal. En dan kritiek op je persoon afdoen met een aangifte van laster? Staat hem vrij, ja. Zielig hoor. Verloren strijd? Dan een afleidingsmanoeuvre!

Is er dan helemaal geen doel waar je je energie beter aan kan spenderen? Milieu, oorlog, vrouwenhandel, Trump, Turkije, Poetin, Kim Il Young, consumptieindigestie, a-social media, terreur, Mars, heelal, zin van het leven, ons nut, ziektes, honger, dierenleed, onverschilligheid, kapitalisme, mensontwaardering, cryptocurrencymadness, alcoholvrij bier, kinderen die weken naast hun dode moeder zitten, wapenhandel, macht in de verkeerde handen, miskenning van echte helden? Geef me nog een uurtje en ik overload heel internet.

Edit 19:58 Sorry aan alle ezels op de wereld. Het was niet mijn bedoeling jullie diersoort als domme ganzen (sorry ganzen) weg te zetten. Maar ja, Thierry? En zijn achternaam? Vergeef me het was zeer verleidelijk. Respect voor alle ezels (het blijft vreemd klinken!).

DDos

Jan Baelemans
maandag 29 januari 2018

Distributed Denail Of Service. DDOS. Het is weer volop in de belangstelling. ING, ABN-AMRO en nu ook de RaboBank, belastingdienst en zelfs de AIVD. De top 3 van de banken. Even een update van het hackhandboek. Als je een hack pleegt zorg dan dat de impact zo groot mogelijk is. Dus de website van de grootste bank platleggen? Mega. Dankzij de hebberigheid van veel mensen? Hoezo? Nou, een doos-aanval kan alleen uitgevoerd worden vanuit een heleboel besmette pc's. Dus Windows-gebruikers die gratis iets duurs willen hebben, porno-plaatjes, verleidelijke aanbiedingen, nieuwsgierig makende emails. Laten installeren en je hebt je bot-netwerk. Appeltjes zijn wat lastiger, maar niet onmogelijk. Mensen beseffen niet wat er allemaal mogelijk is. Een eitje als je de nodige kennis hebt. Maar niet alleen bij computers. Het was vroeger al mogelijk op andere manieren, maar niet zo gebruikelijk en op zo'n grote schaal. Let gewoon een beetje op en. Je hoeft niet iedere vreemde te wantrouwen! Maar vertrouwen kan ook een stap te dichtbij zijn.

Enne die doos-aanvallen bestaan al 10(?) jaar. Daar moet toch ook al iets tegen te doen zijn? Of kost dat teveel geld/investering? Beter een paar dagen plat? Sorry klanten en gedupeerden? Damage Control. Collateral Damage. Trumpiaanse concepten?

Geld maakt meer kapot dan je lief is. Lijkt wel alcohol.

Geld + Zorg = Geldzorgen?

Jan Baelemans
zaterdag 20 januari 2018

Vandaag weer een voorbeeld van geld en zorg meegemaakt. Ons Bredaasche trots in de zorgwereld. Het Amphia. Ooit waren het 3 aparte ziekenhuizen. Het st. Ignatius, voor de katholieken, Het st. Diaconessen voor de Protestanten en het Ginneken (ooit een apart dorp) had zijn st. Laurens. Privatisering, veranderingen in de zorg, schaalvergroting, specialisatie, moderne tijd, efficiëntie en meer heeft geleid tot het ontstaan van het Amphia. Nu wordt voor miljoenen euros gewerkt en gebouwd aan het nieuwe Amphia. Beter, efficiënter, goedkoper en vooral goed in de statistieken van Nederland Zorgt. Maar... De keerzijde? Nu lag ik met Kerst in het ziekenhuis. Niet leuk maar geweldig. Ontbijt op bed, toewijding van personeel dat ondanks veranderingen die niet altijd even leuk waren bewonderenswaardig blijft. Alleen er worden fouten in de administratie gemaakt. Niet alleen bij mij. Ook anderen hoor ik met onbegrijpelijke missers van administratieve aard. Is alles dan op orde? Landelijk scoort Breda best wel goed. In allerlei lijstjes. Maar een kleine moeite een groot plezier? In de huidige wereld van zorg waar alles om geld en niets anders draait? Zorg is geen zaak van geld. Geld is om zorg mogelijk te maken. Niet andersom. En waar blijft het menselijke aspect? Is dit de zoveelste zorgfabriek? Het blijven wel mensen waar je mee omgaat. Patient 0918273654.

Nutteloosheid?

Jan Baelemans
zaterdag 13 januari 2018

Ik moet altijd lachen met reclame. Het is ontzettend moeilijk om veel te zeggen met weinig woorden. Vooral in de reclame levert dat soms hilarische teksten op. Neem bijvoorbeeld T-Mobile. Je krijgt 6 maanden Netflix kado. Heb je al Netflix dan krijg je denk ik je abonnement van een half jaar vergoed. Maar hoe zeg je dat in een paar woorden? Reclame drijft voor een groot gedeelte op suggestie, slangenbrein (mensen horen wat ze willen horen) en nog wat psychologische trucjes. T-mobile, als je een uitgebreid abonnement neemt met limitless bellen en zo, (limitless bellen kan niet hooguit 24 uur per dag, dus gelimiteerd!) dan krijg je gratis Netflix, ook al heb je een abonnement. Dank je T-mobile maar wat moet ik met een gratis Netflix als ik al een betaald abo heb? Ik heb maar 1 tv, 1 paar ogen en kijk hooguit 1 film tegelijk.

Ohhhhhh dom gedoe. Ben ik nu zo slim of zijn jullie zo dom? (uitspraak van L v G).

Audio(in)f(ant)iel

Jan Baelemans
vrijdag 12 januari 2018

Digimaster. Even mijn stereo aansluiten op een mac zodat ik vinyl kan digitaliseren. In het verleden zo vaak gedaan. Juiste uitgang van mijn Marantz amplifier op de line-in van mijn Mac en klaar! Huh geen geluid? Andere kabel. Huh geen geluid? Andere aansluiting op de versterker? Huh geen geluid? Misschien is de line-in van de Mac kapot? Kan haast niet maar ok. Ander Mac. Geen geluid? Andere kabel! Huh geen geluid? Andere aansluiting van de versterker! Huh geen geluid? Dan maar naar mijn MacBook. Huh geen geluid? Andere kabel. Huh geen geluid? Andere aansluiting op de versterker, Huh geen geluid? Andere geluidsbron? Hee geluid! Stond het ingangsnivo zo laag dat de pc nauwelijks een signaal kreeg en de invoermeter nauwelijks uitsloeg. En telkens moeten bukken als een 100-jarige. Dat gaat nog wel, maar dat omhoog komen! Na 3 uur werkt het zoals ik wil.

Nu chagarijnig maar in ieder geval mezelf niet verveeld vandaag 😂

Legendarische ontmoeting

Jan Baelemans
zaterdag 6 januari 2018

Dit gaat over een blanke man en een grote neger. Sjaak kwam Barry tegen. Ik ben Swart. I'm White. Wat betekent huidskleur? Wat betekent een naam? Oordeel zelf of liever oordeel niet!

Kerstkaarten

Jan Baelemans
woensdag 20 december 2017

Ik heb mijn hele werkbare leven doorgebracht als ICT-er. Leven met en door de computer. Maar eigenlijk ben ik hopeloos ouderwets. Techniek moet je leven ondersteunen. Moet het leuk maken. Moet het makkelijker of juist mogelijk maken. Haast, geen tijd, even makkelijk je er van afmaken. Soms heb je een goede reden, voor jezelf. Voor anderen? Papier is mijn zwakte. Papieren krant in de ochtend. Papieren kaarten met kerst. Een papieren kaart met je verjaardag. Een papieren verhuisbericht. Papieren beterschap als je ziek bent.

Dinsdag 19 december. Gerammel aan de brievenbus rond het middaguur. Zomaar een kerstkaart van een leerling van de naburige basisschool. Bijzonder! Later op de middag. Gerammel aan de brievenbus. Nog een kerstkaart van een leerling van de naburige basisschool. Alsof er een wonder gebeurd, 2x achter elkaar.

Ja, een papieren kerstkaart? Mijn zwakte!

Tranen in de ogen, maar sinds mijn herseninfarct huil ik al als ik een kind op tv zie. Maar deze waren van ontroering. Every small candle lights a corner of the dark, Roger Waters.

En papier? Wordt recycled toch? Dus milieu-impact? Minimaal hoop ik. Beter als grijze stroom voor servers, pc's en andere vereisten voor digitale wensen.

Myotone Dystrofie

Jan Baelemans
maandag 18 december 2017

Myotone Dystrofie. MD. Curschmann-Steinert.

Klinkt niet echt spectaculair toch? Vergis je niet. Het tast je belangrijkste delen van je lichaam aan. Handen, benen, alles wat uitsteekt. Een sleutel in een slot doen en de deur open maken? Vergeet het maar. Je bestek vasthouden? Een onmenselijke opgave. Gitaar spelen of gewoon iets in je handen houden? No way José. Je broek omhoog doen als je naar het toilet bent geweest? Jammer. Lekker eten met familie of vrienden. Verslikken en een (fatale?) longontsteking ligt op de loer.

Ik kom nog goed weg. Gitaarspelen gaat nog (gelukkig hoef ik er niet mijn geld mee te verdienen). Mijn eigen website maken? Natuurlijk, even de koppijn en migraine wegdenken die ten grondslag liggen aan de spierbeheersing om je ogen te focussen. Stijve nek en spierpijn. Spierpijn zowiezo. Weermannetje want iedere verandering van het weer ontaardt in pijnlijke gewrichten.

Gelukkig heb ik fysiotherapie. Gelukkig wordt dat vergoed anders kon ik het (bijna) niet betalen. Gelukkig leef ik al 13 jaar in extra tijd die me gegund is. Gelukkig is MD niet zo destructief als ALS. Hoewel de diagnose en uiting van de aandoening behoorlijk complex kan zijn. Het resultaat is hetzelfde, het duurt alleen wat langer.

Morgen ben jij aan de beurt met iets! Hopelijk kun je er mee leven. Positief punt? Het is behoorlijk zeldzaam en niet dominant, althans 50% kans als een ouder het heeft. Dus misschien heb je geluk? Besef dat dan.

En mijn neef gaat 800 km lopen! Ik heb al moeite met 1 km. Walk on Rem.....

Oud en Nieuw

Jan Baelemans
maandag 11 december 2017

December alweer. Nog maar pasgeleden was het januari 2017. Het jaar is zoals vanouds weer omgevlogen. Gelukkig. Dan wordt het niet saai. Helaas gaat de tijd dan wel snel. Worden we snel oud. Of komt onze tijd om te gaan wel heel snel.

Laten we er dus maar met volle teugen van genieten. Laat geen seconde verloren gaan. Doe geen dingen waar je later spijt van krijgt of niet terug kan draaien.

Er wonen zo'n 6 miljard mensen op aarde. Ik wil ze allemaal een kerstkaart sturen. Maar van de meeste heb ik geen adres. En 6 miljard keer €2,50 = ongeveer €15.000.000.000. Die heb ik wel als ik mijn ogen sluit maar nu even niet in mijn portemonnee. Dus maar een beperkt aantal kaarten gestuurd en zeker mensen vergeten. Voor die gelukkigen is deze post. Met de pdf-versie van de kaart. Uitprinten, vouwen en je naam er op schrijven.

Edit: Excuses aan de digibeten. Hoewel het in al zijn hoedanigheid simpel leek was het toch ietwat complex. Dus nieuwe instructies.

Rechtsklik op een afbeelding. Kies opslaan afbeelding (bv in downloads). Open je favoriete of gedwongen programma om pdf of jpeg te openen. Druk af. En dan uitprinten en verder. Hulp nodig? Kopje koffie? Bij mij thuis dan leg ik het zo goed als ik kan uit.

Binnenkant kerstkaart 2017 - 2018
Binnenkant kerstkaart 2017 - 2018